EL NOSTRE BEBÉ TÉ MICROSOMÍA HEMIFACIAL, EN QUÈ ENS VA A PODER AJUDAR EL LOGOPEDA?: Els logopedes responen

NENA DORMINT

El nostre bebé té Microsomía Hemifacial, en què ens va a poder ajudar el logopeda?

Acabem de tindre un bebé que ha nascut amb Microsomia Hemifacial. La careta és asimètrica, la seua orella dreta i la seua mandíbula són més xicotetes. El maxil·lofacial ens ha comentat que seria convenient treballar amb un logopeda expert en miofuncional. En què ens va a poder ajudar un logopeda?

Efectivament necessitareu un logopeda especialitzat en síndromes craneofacials que estiga familiaritzat en aquest tipus d'alteracions anatòmiques i al seu torn amb el treball de la musculatura orofacial i de les seues funcions; és a dir: alimentació (succió-masticació) deglució i respiració.

D'altra banda, també haureu de prestar-li molta atenció a la seua audició, i estar atents al desenvolupament del seu llenguatge. Deveu saber que el xiquet no localitzarà la font sonora del so i podria tindre dificultats en la discriminació de la parla en ambients sorollosos. L'otorrino en combinació amb el logopeda vos guiarà durant tot este procés.

Ja vos haureu donat compte que al vostre bebé li està costant prendre el seu biberó, i que a més no ha sigut capaç de succionar del pit matern. Tot això, és freqüent en estos xiquets perquè no tenen prou força en la seua llengua, els seus llavis i els seus carrets per a extraure la llet materna de forma autònoma. Doncs bé, ja en esta primera etapa el logopeda vos explicarà com fer-ho de forma correcta i segura per al vostre bebé i vos assessorarà també sobre quan i com realitzar la transició a un altre tipus d'alimentació perquè el vostre xiquet desenvolupe la musculatura de la careta, la seua dentició i la seua mandíbula de la millor manera possible. En el cas que associe alguna fissura, el logopeda vos ajudarà a millorar les seues alteracions de ressonància i articulació, o si manifesta una paràlisi facial, a mobilitzar la musculatura afectada i relaxar la que treballarà amb major esforç.

Més avant, al voltant dels 5 anys el logopeda també haurà de condicionar els músculs de cara a la realització de la distracció mandibular, que és la tècnica quirúrgica que allargarà la mandíbula més curta, i obligarà al xiquet a ingerir aliments triturats o molt blans, durant uns quants mesos, per la qual cosa la seua musculatura facial i especialment la masticatòria es veurà "aprimada". En esta fase el logopeda elaborarà un programa d'exercicis perquè els seus teixits blans es recuperen més ràpid i s'adapten millor al seu nou os, utilitzant per a això aparells miofuncionales, embenat neuromuscular i electroestimulación que afavoriran l'oxigenació i l'augment de volum. Al llarg del creixement, possiblement siga necessari perllongar en més ocasions l'os de la mandíbula, estant present el treball del logopeda en tots els períodes postquirúrgics.

 Per al Col·legi Oficial de Logopedes de la Comunitat Valenciana:

 Dña. Cristina Peris Hernández, logopeda,  col·legiada nº 46515

 

--------------------------

Bibliografía recomanada:

  • Peris, C. (2012) La terapia miofuncional en los síndromes craneofaciales. Boletín de AELFA, 12(2), 54-60.
  •  Peris, C. (2013) Los síndromes craneofaciales en el contexto logopédico. www.logopediamail.net